Weinig faillissementen, hulpvraag ondernemers neemt toe

faillissementen

Ondanks een economische recessie gaan er sinds de coronacrisis nog steeds relatief weinig bedrijven failliet. Maar ondernemers hebben wel problemen: verschillende hulporganisaties zien steeds vaker ondernemers aankloppen.

Hulplijnen

Zoals Over Rood, waar ondernemers met problemen worden gekoppeld aan één van de 200 vrijwilligers. Dat zijn oud-ondernemers, soms ook ervaringsdeskundigen. De Belastingdienst, bewindvoerders en 122 gemeentes verwijzen door naar Over Rood. In 2020 werden 607 hulptrajecten gestart. Dit jaar staat de teller al op 1465.

Ook bij de Kamer van Koophandel (KvK) melden zich dagelijks tientallen ondernemers. De KvK verwijst voor intensievere hulp door naar Over Rood of het Ondernemersklankbord. Daar werken 300 adviseurs op vrijwillige basis, vaak gepensioneerde ondernemers, juristen of accountants. Jaarlijks helpen zij 3000 ondernemers, online of op de zaak.

Ook Geldfit Zakelijk ziet het aantal hulpvragen stijgen. Dit initiatief ging van start tijdens de coronacrisis. Gemeente, schuldhulp, schuldeisers, banken en verzekeraars verwijzen door naar Geldfit Zakelijk. Oprichter Ralph van Dam ziet veel verkeer op de site en de hulplijn wordt vaak gebeld. Het aantal trajecten waarbij de ondernemer financieel bij de hand wordt genomen is hard gegroeid, zegt hij.

Faillissementen en belastingschuld

Hoewel het aantal bedrijven dat omvalt sinds een jaar stijgt, lag dit bij eerdere recessies een stuk hoger. In de afgelopen 12 maanden telde het CBS 3123 faillissementen. Dat is drie keer zo weinig als in 2013, toen Nederland net uit twee recessies kwam als gevolg van de kredietcrisis.

Gezien het grote aantal ondernemers dat kampt met een belastingschuld uit de coronatijd – zo’n 193.000 – is dat verrassend. Ondernemers die te ver achterlopen met terugbetalen kunnen een deurwaarder verwachten.

Banken

Banken zeggen dat hun houding is veranderd sinds de kredietcrisis. Ze vragen eerder hoe het gaat met de ondernemer als ze betalingsachterstanden zien. Ook speelt een nieuwe regeling, de zogenoemde WHOA-procedure, een rol in het lage aantal faillissementen, zeggen de banken. De rechter besluit dan dat schuldeisers met de ondernemer om te tafel moeten gaan zitten om tot een aflossingsplan te komen en een faillissement te voorkomen.

Akkoord met schuldeiser

De MKB Hulplijn, opgericht door het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK), wordt zo’n 200 keer per week gebeld. Ook doen wekelijks 500 ondernemers een online scan voor inzicht in de financiële gezondheid van hun bedrijf.

Volgens IMK-directeur Michiel Hordijk is er meer hulp en is de aard van hulp veranderd. Na de kredietcrisis, die in 2008 begon, liep het aantal ondernemers in de schuldsanering hard op. De piek lag in 2011 met ruim 9000 ondernemers in de schuldsanering.

Sindsdien wordt het anders aangepakt, zegt Hordijk: “Vaak zetten wij in op een liquiditeitsakkoord met schuldeisers zoals het UWV en de Belastingdienst. Daarmee voorkomen we hoge faillissementskosten.” Sinds 2020 ligt het aantal bedrijven in de schuldsanering onder de 1000.

Stoppers

Hoogleraar ondernemerschap Joris Knoben (Tilburg University) ziet dat een faillissementsgolf al jaren wordt voorspeld, maar nog steeds uitblijft. “Er lijkt meer maatschappelijk besef over de positie van de ondernemers. Ook de aandacht voor schulden en hulp speelt mee.”

Dat neemt volgens hem niet weg dat veel bedrijven het al een tijd lastig hebben. Een indicatie daarvan is dat tijdens corona het aantal faillissementen beperkt bleef, maar het aantal stoppers aan de hoge kant lag.

Gezonde economie

Knoben benadrukt dat het voorkomen van faillissementen geen doel op zich hoeft te zijn: “Bedrijven die verdwijnen, dat vormt een onderdeel van een gezonde economie. Het zorgt voor innovatie en doorstroom van arbeidskrachten. Maar daarvoor hoeft een bedrijf niet per se failliet.”

Waarschuwing

Ook waarschuwt Knoben voor te veel optimistisme. “Er zijn wel degelijk signalen dat het aantal faillissementen in bepaalde sectoren gaat oplopen. Denk daarbij vooral aan een oververtegenwoordiging bij de horeca.”

 

Bron: NOS.nl

Weinig faillissementen, hulpvraag ondernemers neemt toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven