In het regeerakkoord staat nog dat het minimumloon vanaf 2024 extra omhooggaat, maar het kabinet heeft besloten om deze maatregel een jaar te vervroegen.
Drie stappen
CDA, ChristenUnie, D66 en VVD spraken eerder een verhoging van 7,5 procent in twee stappen in 2024 en 2025 af. Om de koopkracht van de minima sneller te verbeteren, zal de verhoging van 7,5 procent nu in drie stappen vanaf 2023 gebeuren.
Gekoppeld aan de AOW
Voor stap één van de drie zal het minimumloon gekoppeld blijven aan de AOW. Onduidelijk is nog of dat voor de twee vervolgstappen ook zal gelden.
Het kabinet wil de AOW helemaal niet mee laten groeien met de extra verhoging van het minimumloon, maar daartegen kwam veel verzet vanuit de oppositie.
Begroting
PvdA en GroenLinks vroegen zelfs om een forse verhoging van het minimumloon, meer dan waar het kabinet nu mee komt. Of het voor de linkse oppositie voldoende is, is nog maar de vraag. De twee partijen kunnen in de Eerste Kamer nodig zijn om de begroting erdoor te krijgen. In de senaat heeft de coalitie namelijk geen meerderheid.
Feiten en cijfers
Momenteel ligt het minimumloon voor fulltime-werknemers van 21 jaar en ouder op 1725 euro bruto per maand. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in 2020 ongeveer 440.000 banen waren waar het minimumloon tegenover stond. Van de jongeren tot 25 jaar verdiende 15 procent het minimumloon, terwijl bij werknemers van 25 jaar en ouder dat aandeel 3 procent was.
Minimumjeugdloon
De stijging van het minimumloon gaat gepaard met een stijging van het minimumjeugdloon. Het minimale salaris voor jongeren (15 tot en met 20 jaar) wordt namelijk afgeleid van het minimum voor werknemers van 21 jaar en ouder.
Bron: NOS.nl