De grenzen tussen interim- en vaste posities vervagen

interim

Het landschap van interimwerk en vaste aanstellingen groeit geleidelijk naar elkaar toe. Interim-opdrachten strekken zich steeds langer uit, terwijl het inkomen van een interim-manager nauwelijks meer verschilt van dat van een collega in vaste dienst. Dit komt naar voren uit het recente marktonderzoek van Schaekel & Partners naar hoogopgeleide interim-managers.

Stijging tarieven

Hoewel de tarieven voor interimwerk iets zijn gestegen, waarbij bijna de helft van de managers het tarief heeft aangepast vanwege inflatie, is de toename minimaal. Gemiddeld stegen de tarieven met twee euro per uur tot 129 euro per uur. Daarentegen zijn de salarissen van vaste werknemers sneller gestegen, waardoor het verschil tussen het inkomen van een interim-manager en dat van een manager met een vast contract marginaal is geworden.

Meer op locatie

Een opvallende ontwikkeling is dat interim-managers steeds meer aanwezig zijn op de werkvloer van hun opdrachtgever. In het onderzoek van 2022 gaf 32 procent van de respondenten aan meer dan de helft van hun werktijd op locatie door te brengen; nu is dat gestegen naar 42 procent.

Langere opdrachten

De periode tussen twee opdrachten is volgens het onderzoek teruggebracht tot zes weken, terwijl de duur van opdrachten juist langer is geworden, namelijk 15,4 maanden. Dit is een stijging van een maand ten opzichte van een jaar eerder. Binnen de overheid strekt een opdracht zich gemiddeld uit over zeventien maanden, waarmee zij de kroon spannen.

Privileges

Onderzoekers merken tevens op dat privileges die voorheen vaak alleen golden voor interne werknemers, nu ook worden toegekend aan interim-managers.

De grenzen tussen interim- en vaste posities vervagen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven