Winkelketen Big Bazar, die in grote problemen verkeert, krijgt in ieder geval tot 7 september de tijd om afspraken te maken met schuldeisers en om te reorganiseren. Daarvoor is een afkoelingsperiode afgekondigd. Verhuurders en leveranciers die het faillissement van de keten hebben aangevraagd, komen daarom voorlopig in de wachtkamer.
Whoa-procedure
Volgens Oscar van Oorschot, advocaat van Big Bazar, maakt de keten gebruik van de zogeheten Whoa-procedure. Die moet bedrijven die in principe gezond zijn maar dreigen om te vallen door hoge schulden, helpen bij het doorvoeren van een reorganisatie.
Zitting
De advocaat van de keten zegt dat Big Bazar komende tijd met alle schuldeisers probeert tot een akkoord te komen. Hoelang de koopjesketen de tijd krijgt van de rechter, is nog niet duidelijk. Het bedrijf heeft gevraagd om een periode van vier maanden. De zitting, die op 7 september plaats zal vinden, moet daarover uitsluitsel geven.
Inflatie
Big Bazar zit al enige tijd in moeilijkheden. De discounter ziet de omzet in een aantal winkels teruglopen, doordat klanten minder geld uitgeven vanwege de inflatie. Tegelijkertijd heeft de keten te maken met hogere huren voor de panden waarin de winkels zijn gevestigd. Dat zorgt ervoor dat het aantal onbetaalde rekeningen en faillissementsaanvragen bij Big Bazar flink oploopt.
Huurverhogingen
Volgens eigenaar Heerke Kooistra zijn de recente huurverhogingen onrealistisch. Hij betaalt daarom sinds enkele maanden een deel van de huren niet meer. Hij hoopt dat hij daarmee de verhuurders kan dwingen tot nieuwe onderhandelingen.
Maar die verhuurders zijn boos door de wanbetalingen en stapten naar de rechter. Daar willen ze, net als enkele leveranciers die hun facturen niet betaald krijgen, het faillissement van Big Bazar aanvragen. Die bedrijven moeten nu dus even wachten.
Sluiting van winkels
Big Bazar heeft eerder aangegeven dat het plannen heeft om de resultaten weer op niveau te krijgen. Onderdeel daarvan is het sluiten van twintig slecht lopende winkels. Kooistra zeg dat deze en andere maatregelen het bedrijf, met 120 filialen en 1.400 medewerkers, “gezond moeten houden”.